Omlet ze szpinakiem, tuńczykiem i awokado

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby

Omlet to doskonały pomysł na szybkie, pożywne i zdrowe śniadanie. Proponuję szybki omlet ze szpinakiem, tuńczykiem, serem feta i awokado, który zawierający mnóstwo witamin i dostarczy nam energii na cały dzień.

  • 15 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 3 jajka
    2 łyżki mleka
    60g świeżego szpinaku
    60g tuńczyka w sosie własnym
    60g sera feta
    1/2 awokado
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki masła
    sól
    pieprz

Omlet ze szpinakiem, tuńczykiem i awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0r51hq0 1. Szpinak, umyć, osuszyć, a czosnek obrać i drobno posiekać. Następnie na rozgrzanej 1 łyżce masła przesmażyć czosnek i szpinak przez około 1-2 minuty.
  • image-1id04o9 2. Awokado obrać ze skóry i pokroić w plasterki, tuńczyka odsączyć
    z zalewy, a ser feta pokroić w kostkę.
  • image-1vqpx4x 3. Jajka wymieszać z mlekiem i lekko ubić mikserem, doprawić solą i pieprzem.
  • image-0kafmv0 4. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wlać masę jajeczną, a następnie na całej powierzchni rozłożyć szpinak, tuńczyka, awokado i ser feta. Omlet usmażyć na złoty kolor z obydwu stron pomagając sobie drugą rozgrzaną patelnią.
  • image-15og9yu 5. Omlet lekko oprószyć solą, pieprzem i podawać na ciepło.

Komentarze

Podobne przepisy