Omlet caprese

0 (0 ocen)

Omlet z pomidorami i mozzarellą to sposób na pyszne i sycące śniadanie. Do tego bazylia i odrobina cebuli - takie połączenie jak najbardziej mi odpowiada. To idealny początek dnia.

Składniki:

  • 2 jajka
    2 łyżki mleka
    1 pomidor
    0,5 cebuli
    2-3 gałązki bazylii
    sera mozzarella
    Oliwa
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Omlet Jajko Przystawki

Omlet caprese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno siekamy, pomidory kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy cebulę i pomidory. Doprawiamy do smaku i smażymy, aż pomidory zaczną się rozpadać. Wtedy dorzucamy posiekaną bazylię. Chwilę smażymy i ściągamy warzywa z patelni.
  • Omlet caprese 2. Jajka rozbełtujemy w misce z mlekiem i odrobiną soli. Następnie wylewamy je na patelnie, na której rozgrzaliśmy odrobinę oliwy. Smażymy, aż brzegi będą dobrze ścięte. Podważamy je łopatką ze wszystkich stron, by płynna masa z wierzchu omletu dostała się pod spód. Gdy jajka lekko się zetną od spodu, wrzucamy usmażone pomidory.
  • Omlet caprese 3. Na pomidorach układamy kilka plasterków mozzarelli i całość przykrywamy pokrywką.
  • Omlet caprese 4. Na niewielkim ogniu smażymy omlet tak długo, aż osiągnie pożądany stopień przyrumienienia, wierzch omletu będzie ścięty, a ser roztopiony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mozzarella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować