Omlet z pomidorami i mozzarellą to sposób na pyszne i sycące śniadanie. Do tego bazylia i odrobina cebuli - takie połączenie jak najbardziej mi odpowiada. To idealny początek dnia.
1.Cebulę drobno siekamy, pomidory kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy cebulę i pomidory. Doprawiamy do smaku i smażymy, aż pomidory zaczną się rozpadać. Wtedy dorzucamy posiekaną bazylię. Chwilę smażymy i ściągamy warzywa z patelni.
2.Jajka rozbełtujemy w misce z mlekiem i odrobiną soli. Następnie wylewamy je na patelnie, na której rozgrzaliśmy odrobinę oliwy. Smażymy, aż brzegi będą dobrze ścięte. Podważamy je łopatką ze wszystkich stron, by płynna masa z wierzchu omletu dostała się pod spód. Gdy jajka lekko się zetną od spodu, wrzucamy usmażone pomidory.
3.Na pomidorach układamy kilka plasterków mozzarelli i całość przykrywamy pokrywką.
4.Na niewielkim ogniu smażymy omlet tak długo, aż osiągnie pożądany stopień przyrumienienia, wierzch omletu będzie ścięty, a ser roztopiony.
Komentarze