Oszczędny omlet biszkoptowy ze smażonymi bananami.

0 (0 ocen)

  • 8 min

Po prostu PALCE LIZAĆ !!

  • 8 min

Składniki:

  • 2 jajka
    2 łyżki wody
    sól
    2 łyżki mąki
    cukier puder do posypania
    masło do smażenia
    kilka łyżek konfitury, dżemu
    pół banana

Oszczędny omlet biszkoptowy ze smażonymi bananami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • spienione żółtka 1. Żółtka odzielamy od białek, żółtka ubić do lekkiego spienienia połączyć z wodą i solą.
  • ubite białka na sztywną pianę. 2. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  • dodajemy zółtka, mąkę delikatnie mieszamy 3. Dodajemy do piany żółtka na zmianę z mąką. Delikatnie mieszamy.
  • masa przelana na patelnię 4. Masę wylewamy na duża patelnie z rozgrzanym tłuszczem i smażymy 1 minutę, by spód zrumienił się na złotobrązowy kolor.
  • dosmażamy masę pod przykryciem smażymy banany 5. Dosmażamy omlet na średnim ogniu pod przykryciem, Na drugiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy banana pokrojonego w cienkie plasterki.
  • smażymy omlet i banany na drugiej stronie 6. Ostrożnie przeżucamy omlet na drugą stronę, Przekręcamy banany na drugą stronę. Ciągle smażymy
  • puszysty omlecik. 7. Usmażony omlet przekładamy dżemem ew konfiturami, układamy banany. Przekładamy na pół i posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego!!!!

Porady

Omlet jest bardzo smaczny i bardzo puszysty. Podana porcja jest dla dwóch osób,

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy