Karnawał się kończy więc na ostatki postanowiłam usmażyć oponki z serem, przygotowanie ich zajęło mi niecałą godzinę. Są bardzo smaczne i wilgotne, długo zachowują świeżość.
Oponki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, śmietanę, cukier oraz pozostałe składniki, zagniatamy ciasto. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto wałkujemy na grubość 1 cm.. Za pomocą szklanki i małego kieliszka wycinamy oponki. W głębokiej patelni lub garnku roztapiamy smalec, na gorący smalec wrzucamy oponki i smażymy na rumiany kolor z obydwu stron. Usmażone oponki układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, pozostawiamy do ostudzenia. Przed podaniem oponki posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze