Orientalny łosoś na sałacie z pomarańczowym dressingiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo lubię łączyć ostre ze słodkim, tutaj te smaki się świetnie komponują. Jest pikantny i aromatyczny łosoś na sałacie z pomarańczowym dressingiem. Pychotka!

  • 30 min

Składniki:

  • 300 g łososia (2 filety)
    100 g sałaty roszponki
    1/2 cytryny, sok
    5 pomidorków mini roma
    100 g fety
    przyprawy orientalne: mielona kolendra, chilli, kmin rzymski, czosnek, imbir, cynamon, kardamon (kupuję mieszankę pod nazwą African Spirit)
    olej do smażenia ryby

    Dressing:
    1 pomarańcza
    2 łyżeczki musztardy pikantno-słodkiej
    1 łyżka oliwy
    1 łyżka miodu
    sól, pieprz

    3/4 szkl. ryżu, np. basmati
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dressing

Orientalny łosoś na sałacie z pomarańczowym dressingiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia umyj, skrop sokiem z cytryny, odstaw na 10 minut. Ugotuj ryż wg wskazówek na opakowaniu. Sałatę wypłukaj i osusz ręcznikiem papierowym.
  • 2. Z pomarańczy wyciśnij sok, przelej do garnuszka, dodaj resztę składników na dresing i podgrzewaj go z 5 minut, powinien się trochę zredukować i nabrać kremowej konsystencji.
  • 3. Sałatę włóż do miski, wkrój do niej też pomidorki i fetę. Polej gotowym dressingiem. Wymieszaj delikatnie.
  • 4. Łososia obsyp z każdej strony mieszanką przypraw. Rozgrzej tłuszcz na patelni i usmaż rybę.
  • 5. Na talerz nałóż ryż, sałatę a na niej kawałek ryby.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Łosoś Pomidor Roszponka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować