Bardzo lubię łączyć ostre ze słodkim, tutaj te smaki się świetnie komponują. Jest pikantny i aromatyczny łosoś na sałacie z pomarańczowym dressingiem. Pychotka!
30 min
Składniki:
300 g łososia (2 filety)
100 g sałaty roszponki
1/2 cytryny, sok
5 pomidorków mini roma
100 g fety
przyprawy orientalne: mielona kolendra, chilli, kmin rzymski, czosnek, imbir, cynamon, kardamon (kupuję mieszankę pod nazwą African Spirit)
olej do smażenia ryby
Orientalny łosoś na sałacie z pomarańczowym dressingiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia umyj, skrop sokiem z cytryny, odstaw na 10 minut. Ugotuj ryż wg wskazówek na opakowaniu. Sałatę wypłukaj i osusz ręcznikiem papierowym.
2.Z pomarańczy wyciśnij sok, przelej do garnuszka, dodaj resztę składników na dresing i podgrzewaj go z 5 minut, powinien się trochę zredukować i nabrać kremowej konsystencji.
3.Sałatę włóż do miski, wkrój do niej też pomidorki i fetę. Polej gotowym dressingiem. Wymieszaj delikatnie.
4.Łososia obsyp z każdej strony mieszanką przypraw. Rozgrzej tłuszcz na patelni i usmaż rybę.
5.Na talerz nałóż ryż, sałatę a na niej kawałek ryby.
Komentarze