Orientalna pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kość lub boczek włożyć do garnka z wodą i zagotować. Dodać obraną włoszczyznę i marchew, przekrojoną na pół, umytą cebulę w łupinie, rozgnieciony czosnek (również w łupinie), liście laurowe i rozgniecione ziele angielskie. Całość posolić do smaku (ok pół łyżeczki).Gotować bulion około 30-40 minut. 5-10 minut przed zakończeniem gotowania dodajemy 3 pomidory.
2. W międzyczasie ryż zalewamy 4 szklankami wody, solimy, doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy 7-10 minut. Pozostawiamy aż napęcznieje.
3.Z bulionu wyjmujemy wszystkie składniki.
4.Na rozgrzanej patelni zrumieniamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, pokrojone w krążki kiełbaski oraz przetarty ząbek czosnku. Jeśli bulion gotowaliśmy na boczku teraz można pokroić go w kostkę i również teraz podsmażyć. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę podsmażamy całość mieszając.
5. Seler, pietruszkę, marchewki z włoszczyzny, oraz pomidory miksujemy blenderem. Pozostałe marchewki kroimy w drobną kostkę.
6. Do bulionu dodajemy zmiksowane warzywa, oraz podsmażone wcześniej składniki, pokrojoną marchewkę, mieszankę ziół( około pół łyżeczki każdego rodzaju), pieprz, oraz łyżkę cukru.Solimy do smaku. Całość zagotowujemy mieszając.
Podajemy z ugotowanym wcześniej ryżem.
Porady
Ryż możemy zastąpic dowolnym makaronem-według uznania.
Komentarze