Orientalne risotto z kurczakiem i chrupiącą czerwoną kapustą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Polecam risotto na orientalnych mrożonych warzywach przygotowane, do którego mięso w marynacie sojowej zostało dodane. Kapusta czerwona trochę w daniu smakowo "namieszała" i fajnej chrupkości dodała. Soli mało co użyłam bo innymi produktami zastąpiłam, ale za to, całość dobrze pieprzem wyostrzyłam.

  • 30 min

Składniki:

  • 250 g ryżu risotto,
    3 łyżki oleju rzepakowego,
    sól do smaku,
    szczypta cukru,
    1 duża biała cebula,
    1 duży filet z kurczaka lub dwa mniejsze,
    100 g czerwonej kapusty,
    300 g mrożonych warzyw na patelnię z orientalną przyprawą,
    ok. 700 ml bulionu,
    1 łyżka masła,
    pieprz czarny grubo mielony do smaku,
    listki świeżej mięty,
    ser żółty twardy np. grana padano,

    marynata:

    4 łyżki sosu sojowego jasnego,
    1 płaska łyżeczka kurkumy,
    ½ łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Orientalne risotto z kurczakiem i chrupiącą czerwoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marynata:
    W misce mieszamy sos sojowy z pieprzem i kurkumą.
    Umytego i osuszonego papierowym ręcznikiem kurczaka kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do marynaty, mieszamy i pozostawiamy na czas przygotowania pozostałych produktów.

    Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w kostkę z dodatkiem cukru i soli.
    W rondelku podgrzewamy bulion i pozostawiamy na małym ogniu, ma być cały czas gorący.
    Kapustę czerwoną szatkujemy na cienkie paski i sparzamy gorącą wodą.

    Do cebuli dodajemy mrożone orientalne warzywa, ryż i całość podgrzewamy na wysokim ogniu ciągle mieszając, aby każde ziarenko ryżu dokładnie zostało obtoczone w oleju.
    Następnie wlewamy część gorącego bulionu, tylko tyle, żeby ryż został przykryty. Całość podgrzewamy, często mieszając, stopniowo (nie wszystko na raz) dolewamy gorący wywar.
  • 2. Kiedy ryż będzie al dente dodajemy mięso z marynatą, podgrzewamy do momentu, aż ryż i kurczak będą idealne. Nie zapominamy o mieszaniu. Na samym końcu dodajemy kapustę czerwoną, masło, doprawiamy na ostro pieprzem, do smaku przyprawą orientalną i solą (z solą uważamy, bo bulion i kurczak z marynaty jest słony), mieszamy.
    Risotto podajemy z żółtym serem, startym lub płatkami (płatki uzyskamy za pomocą nożyka do obierania warzyw). Całość ozdabiamy listkami świeżej mięty.

Porady

Rada: bulion dodajemy po chochelce stopniowo, na końcu ma całkowicie zostać wchłonięty przez ryż i warzywa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować