ORZECHOWIEC-MIODOWNIK (BEZ CUKRU)

4.49 (187 ocen)

  • 30 min

Szybko, smacznie, zdrowo i bez cukru !

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    Mąka orkiszowa- 2 szklanki
    Miód- 2 łyżki
    Ksylitol- 1/3 szklanki
    Masło- 70g
    Jajka- 2 sztuki
    Soda oczyszczona- 1 łyżeczka
    Cukier wanilinowy- 3 krople

    Wierzchnia warstwa:
    Orzechy włoskie- 250g
    Miód- 2 łyżki
    Masło- 50g

    Masa budyniowa z mascarpone:
    Mleko 1,5%- 400ml
    Budyń waniliowy bez cukru- 1 sztuka
    Ksylitol- 4 łyżeczki
    Mascarpone
    Żelatyna- 1-2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.49 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery

Orzechowiec-miodownik (bez cukru) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto wsypać do miski i zmiksować. Blachę kwadratową 21*21 wyłożyć papierem, a następnie połową ciasta. Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Orzechy drobno posiekać. W rondelku rozpuścić masło i miód, a następnie dodać orzechy. Mieszać na małym ogniu.
  • 3. Drugą część ciała rozprowadzić na blaszce. Na cieście rozsmarować masę orzechową i piec w piekarniku.
  • 4. 3/4 mleka gotujemy z ksylitolem, dodajemy budyń rozpuszczony w reszcie mleka. Gotujemy ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do gotującego się budyniu. Gdy masa wystygnie miksujemy z serkiem mascarpone.
  • 5. Na pierwszą część ciasta nakładamy masę budyniową i przykrywamy warstwą z orzechami.

Porady

ciasto, miodownik, orzechoweic, bez cukru, ksylitol, zdrowo ,pysznie,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować