Orzechowy torcik

5 (195 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tort ten robię na różne uroczystości:)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto orzechowe:
    10 jaj
    20 dkg cukru
    20 dkg orzechów mielonych
    6 łyżek bułki tartej
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczk proszku do pieczenia

    Biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    30 dkg mąki
    5 łyzek wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    1 litr mleka
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    2 żółtka
    25 dkg margaryny
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty Wina

Orzechowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto orzechowe: białka ubić, dodawać stopniowo cukier, potem żółtka i na koniec orzechy, bułkę tartą, kakao i proszek do pieczenia. Wylać na okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm i piec około godziny.
  • 2. Biszkopt: białka ubić, dodawać stopniowo cukier, potem żółtka, wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem. Wylać na okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm i piec około 40 minut.
  • 3. Krem: zagotować 3 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym, w 1 szklance mleka rozrobić obie mąki i żółtka i wlać na gotujące się mleko, jak zakipi odstawić do wystygnięcia. Utrzeć kostkę margaryny i połączyć z zimnym kremem.
  • Orzechowy torcik 4. Ciasto orzechowe przekroić na pół.
    Przekładać : ciasto orzechowe + połowa kremu + biszkopt + druga połowa kremu + ciasto orzechowe. Troszeczkę kremu można zostawić na górę tortu i na boki i udekorować dowolnie.

Porady

W środek tego tortu można robić dowolne wkładki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Orzechy Owoce Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (198 ocen)

torcik orzechowy

To może cię zainteresować