Orzechowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto orzechowe: białka ubić, dodawać stopniowo cukier, potem żółtka i na koniec orzechy, bułkę tartą, kakao i proszek do pieczenia. Wylać na okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm i piec około godziny.
2.Biszkopt: białka ubić, dodawać stopniowo cukier, potem żółtka, wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem. Wylać na okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm i piec około 40 minut.
3.Krem: zagotować 3 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym, w 1 szklance mleka rozrobić obie mąki i żółtka i wlać na gotujące się mleko, jak zakipi odstawić do wystygnięcia. Utrzeć kostkę margaryny i połączyć z zimnym kremem.
4.Ciasto orzechowe przekroić na pół.
Przekładać : ciasto orzechowe + połowa kremu + biszkopt + druga połowa kremu + ciasto orzechowe. Troszeczkę kremu można zostawić na górę tortu i na boki i udekorować dowolnie.
Komentarze