Owoce Morza w Ziołach Prowansalskich

4.5 (141 ocen)

  • 20 min

Uwielbiamy owoce morza a ich smaku w tej potrawie nie da sie zastąpic niczym innym.

  • 20 min

Składniki:

  • 250 g mieszanki owoców morza
    zioła prowansalskie
    2 ząbki czosnku
    oliwa z oliwek
    sól, pieprz

    Sos:

    40g jogurtu naturalego
    40g majonezu
    2 ząbki czosnku
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Owoce morza w ziołach prowansalskich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Owoce Morza 1. Do rozmrożonych owoców morza wlać oliwę z oliwek dodać zioła prowansalskie, sól i pieprz oraz przecisnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Całość wymieszać i odstawić na 20 minut do zamarynowania.
  • sos 2. W międzyczasie kiedy owoce morza się marynują należy przyrządzić sos. Wymieszać jogurt naturalny z majonezem dodać natkę pietruszki oraz 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
  • Owoce Morza w Ziołach Prowansalskich 3. Na patelnię wlać oliwę, wrzucić zamarynowane owoce morza. Smażyc do wyparowania marynaty i do momentu aż się zarumienią. Następnie zmniejszyc maksymalnie płomień pod patelnia i powoli wlewać sos i wszystko razem wymieszać. Gotować na średnim ogniu ok. 10 min od czasu do czasu mieszajac.
  • Owoce Morza w Ziołach Prowansalskich 4. Podawać z gorącym makaronem dowolnego rodzaju.


    Smacznego

Porady

Przed zamarynowaniem mrozonych owocow morza dobrze jest je odcisnac z wody - szybciej odparuje marynata. Sos nalezy wlewac na bardzo malym ogniu zeby sie nie zwazyl.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować