Ciasto z leśnymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Ubijamy białka z cukrem, ciągle miksując dodajemy żółtka i ocet. Następnie masę mieszamy delikatnie z przesianymi mąkami i proszkiem do pieczenia. Pieczemy w blasze (24x28 cm) przez ok. 20 min w temperaturze 170 °C.
2.Żelatynę i galaretkę do masy jogurtowej rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Zostawiamy do ostygnięcia uważając, by się nie ścięły.
Masa serowa:
Ubijamy serki, powoli dodajemy tężejącą żelatynę. Masę wylewamy na biszkopt, po stężeniu wysypujemy połowę owoców.
Masa jogurtowa:
Jogurt ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy tężejącą galaretkę, wylewamy na masę serową i owoce. Po stężeniu wysypujemy pozostałe owoce i zalewamy przygotowaną wcześniej galaretką.
Porady
Biszkopt możemy przygotować wcześniej, wówczas przed wyłożeniem pierwszej masy należy jego nasączyć np. herbatką owocową.
Komentarze