To pyszny, letni deser z wykorzystaniem owoców, które idealnie komponują się z delikatnym kremem i ciastem francuskim. Polecam też wykonać jedną, dużą tartę- arbuz.
Składniki:
Składniki na 6 sztuk
Składniki podstawowe:
• 250 gram serka mascarpone,
• 2 żółta,
• 2 owoce kiwi,
• Kilka truskawek,
• Kilka leśnych jagód
Składnik dodatkowy:
• 1 opakowanie ciasta francuskiego,
Składniki robocze:
• Cynamon do posypania ciasta,
• Cukier kryształ do posypania ciasta,
• 1 łyżka cukru pudru do kremu,
• Jajko do smarowania ciasta
Owocowe arbuzy na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie rozwijamy. Wycinamy z niego 6 dużych kół. Wycięte przekładamy na blaszkę, smarujemy jajkiem i posypujemy cynamonem i cukrem kryształem.
2.Tak przygotowane koła wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 15 minut w 190°C. Zrumienione ciasto wyjmujemy i studzimy.
3.Między czasie przygotowujemy krem. Żółtka ubijamy na puszystą masę z cukrem pudrem. Ubite łączymy z serkiem mascarpone.
4.Gotowy krem wykładamy na przestudzone koła i wkładamy do lodówki by krem stężał.
5.Przed podaniem deserki wykańczamy owocami, tak by kolorystycznie przypominały małe arbuzy. Pokrojone w plasterki kiwi to skórka, truskawki to arbuzowy miąższ, a jagody to pestki.
Po nałożeniu owoców deserki podajemy.
Komentarze