Owocowe arbuzy na cieście francuskim

0 (0 ocen)

To pyszny, letni deser z wykorzystaniem owoców, które idealnie komponują się z delikatnym kremem i ciastem francuskim. Polecam też wykonać jedną, dużą tartę- arbuz.

Składniki:

  • Składniki na 6 sztuk
    Składniki podstawowe:
    • 250 gram serka mascarpone,
    • 2 żółta,
    • 2 owoce kiwi,
    • Kilka truskawek,
    • Kilka leśnych jagód
    Składnik dodatkowy:
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
    Składniki robocze:
    • Cynamon do posypania ciasta,
    • Cukier kryształ do posypania ciasta,
    • 1 łyżka cukru pudru do kremu,
    • Jajko do smarowania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Owocowe arbuzy na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed pieczemiem 1. Ciasto francuskie rozwijamy. Wycinamy z niego 6 dużych kół. Wycięte przekładamy na blaszkę, smarujemy jajkiem i posypujemy cynamonem i cukrem kryształem.
  • studzenie 2. Tak przygotowane koła wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 15 minut w 190°C. Zrumienione ciasto wyjmujemy i studzimy.
  • przygotowanie kremu 3. Między czasie przygotowujemy krem. Żółtka ubijamy na puszystą masę z cukrem pudrem. Ubite łączymy z serkiem mascarpone.
  • nałożenie kremu 4. Gotowy krem wykładamy na przestudzone koła i wkładamy do lodówki by krem stężał.
  • nakładanie owoców 5. Przed podaniem deserki wykańczamy owocami, tak by kolorystycznie przypominały małe arbuzy. Pokrojone w plasterki kiwi to skórka, truskawki to arbuzowy miąższ, a jagody to pestki.
    Po nałożeniu owoców deserki podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Kiwi Serek Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować