Pączki mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży,mleka,łyżki cukru pudru i łyżki mąki robimy zaczyn.Gdy wyrośnie,dodajemy utarte z cukrem pudrem żółtka,podgrzaną śmietanę i mąkę.Do lekko wyrobionych składników dodajemy płynny tłuszcz,spirytus oraz skórkę z cytryny,wyrabiamy ciasto,nakrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Gdy podwoi objętość,łyżką nabieramy porcję ciasta i w dłoni formujemy mały krążek,nakładamy nadzienie,zlepiamy,uformowany pączek układamy miejscem zlepienia ku dołowi na posypanej stolnicy.Gdy pączki lekko wyrosną smażymy je w rozgrzanym smalcu z kieliszkiem spirytusu.Po usmażeniu pączki odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Nadzienie do pączków musi mieć temperaturę pokojową aby nie zrobił się zakalec w środku pączka
Komentarze