Pączki wiedeńskie

4.5 (155 ocen)

Tłusty czwartek, to dzień wielkiego obżarstwa. W całej Polsce w tym dniu całe rodziny zasiadają do stołów i wspólnie wypełniają tradycję,jedząc słodkości

Składniki:

  • CIASTO
    jajka -6 szt
    mąka -240 g
    sól-szczypta
    masło-100 g
    mleko -0,5 l
    cukier -1 łyżeczka
    tłuszcz roślinny do smażenia
    LUKIER
    3 łyżki woda,
    300 g cukier puder,
    sok z cytryny,
    2 łyżki rum,
    olejek cytrynowy
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki wiedeńskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać mleko, dodać masło,sól i cukier,zagotować.
  • 2. Następnie do ugotowanego mleka wsypać mąkę, dobrze ucierać łyżką zaparzoną masę, aż powstanie kula ciasta, ostudzić.
  • 3. Do ostudzonej masy dodawać stopniowo po jednym jajku, cały czas ucierając.
  • 4. Gotową zaparzoną masę nakładać do szprycy, wyciskać krążki ciasta na natłuszczony papier pergaminowy. Zsuwać z papieru oponki na wrzący tłuszcz. Smażyć oponki zaraz po przygotowaniu w głębokim i wysokiej temperaturze tłuszczu na złoty kolor.
  • 5. Wyjmować łyżką cedzakową oponki na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
  • 6. LUKIER
    Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny, rumu i tyle wody, aby utworzyła się gęsta masa do lukrowania pączków. Przyprawić olejkiem. Oponki zanurzać w lukrze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować