Pączki z ziemniakami

4.77 (236 ocen)

Przepis na te przepyszne pączki dostałam od znajomej starszej pani już dawno, ale jakoś nie byłam przekonana do tego przepisu. Okazuje się, że niesłusznie bo pączusie robi się bardzo szybko i są pulchne nawet na drugi dzień.

Składniki:

  • 500 g obranych ziemniaków
    500 g mąki pszennej
    100 g masła
    45 g drożdży
    4 łyżki mleka
    5 łyżek cukru
    1 cukier waniliowy
    2 jajka
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki spirytusu
    marmolada lub dżem
    cukier puder do posypania
    olej do głębokiego smażenia
Wystaw ocenę:

4.77 (236 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przepuścić przez maszynkę lub dokładnie ugnieść. Dodać masło i wymieszać.
  • 2. Do ciepłego mleka dodać drożdże i łyżkę cukru. Wymieszać i na chwilę odstawić.
  • 3. Jajka ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodać ziemniaki, drożdże, mąkę i spirytus. Wyrobić gładkie ciasto, tak jak na pączki tradycyjne. Przykryć ściereczką do wyrośnięcia.
  • 4. Wyłożyć ciasto na stolnicę, rozwałkować na grubość palca.Wycinać szklanką. Na każdy placek położyć marmoladę lub dżem i zlepić. Układać na ściereczce do wyrośnięcia.
  • 5. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Wyjmować na ręcznik kuchenny, a po schłodzeniu posypać cukrem pudrem lub z cukru pudru i odrobiny wody utrzeć lukier i polukrować.

Porady

Ziemniaki, najlepiej żeby były sypkie, w przeciwnym razie ciasto może być za rzadkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować