Pączki z nadzieniem truskawkowo - czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować rozczyn drożdży. Odlać z podanej porcji mleka 1/4 szklanki. Odsypać łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Drożdże pokruszyć, zasypać łyżką cukru i zalać letnim mlekiem. Odstawić na chwilę pod ściereczką. Dodać 3 łyżki mąki i wymieszać dokładnie.
Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn, wymieszać. Dodać cukier, mleko , żółtka , sól i letnią stopioną margarynę. Wyrobić ciasto ręką. Powinno być elastyczne. Uformować kulę i odstawić do miski oprószonej mąką na ok 1h-1,5h pod ściereczką w ciepłym miejscu.
Po wyrośnięciu ciasta, formować pączki i smażyć na głębokim oleju do zezłocenia.
2.nadzienie:
Stopić margarynę, do wrzącej wrzucić połamaną czekoladę, stopić. Truskawki zblendować. Wymieszać z czekoladą za pomocą miksera. Odstawić.
3.Pączki nadziewać gdy będą wystudzone, za pomocą szprycy z długą końcówką. Posypać cukrem pudrem
Komentarze