Paella z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso obsypać przyprawami, skropić oliwą i odstawić do lodówki.
Bakłażana pokroić w kostkę, papryki z paski, fasolą osączyć. Szafran namoczyć w 1/2 szklanki wrzątku.
Mięso obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, dodać warzywa (oprócz fasoli), podsmażyć. Wsypać ryż, smażyć 5 minut często mieszając. Zalać winem, 1 szklanką wrzątku, wlać też szafran. Przykryć i dusić na małym gazie około 30 minut. W tym czasie nie mieszać, tylko czasem potrząsać patelnią. Po 15 minutach obrócić mięso i wsypać fasolę.
2.Kiedy ryż wchłonie cały płyn, a mięso będzie miękkie, doprawić i wymieszać.
Smacznego :)
Komentarze