Wspaniała propozycja obiadu dla osób, które nie jedzą mięsa,
60 min
Składniki:
składniki :
- ok 500 gr różnych owoców morza : małe krewetki, omułki, małże, krążki kalmarów ( może być gotowa mieszanka)
- półtorej szklanki ryżu okrągłego
- około 3 szklanki bulionu rybnego lub warzywnego
- cebula
- czerwona papryka
- puszka groszku
- mała puszka pomidorów
- duży ząbek czosnku
- szczypta kurkumy
- tymianek
- sól i pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
Paella z owocami morza i zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na szeroką, rozgrzaną patelnię wlewamy kilka łyżek oliwy z oliwek. Następnie wrzucamy pokrojoną w średnią kostkę paprykę oraz w małą kostkę cebulę i zmiażdżone oraz posiekany ząbek czosnku. Całość przesmażamy ok. 5-6 minut. Następnie dodajemy suchy ryż . Przesmażamy go na patelni, aż stanie się przezroczysty. Potem wlewamy bulion i doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i kurkumą. Cały czas mieszając podsmażamy ryż ok. 10 - 12 minut. Następnie wlewamy pomidory z puszki i dodajemy mieszankę owoców morza. Całość dusimy jeszcze ok. 15 minut, aż ryż wchłonie większość płynu, a owoce morza będą miękkie.na końcu dodajemy odsączony groszek z puszki, jeszcze lekko podsmażamy i podajemy z cząstkami cytryny.
Porady
Możemy użyć surowych owoców morza, trzeba je wcześniej obgotować a wywar możemy wykorzystać do paelli
Komentarze