Paluchy ziemniaczane z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Bułkę namaczamy w mleku. Obrane mięso z kurczaka, obraną cebulę i odciśniętą bułkę przepuszczamy przez maszynkę. Doprawiamy gyrosem, pieprzem, solą i dokładnie mieszamy.
2.Ciasto:
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy dokładnie i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, jajko, szczyptę imbiru i zagniatamy ciasto.
3.Urywamy po kawałku ciasta, na dłoni posypanej mąką ugniatamy placek i nakładamy farsz. Dokładnie zlepiamy boki ciasta i na deseczce rolujemy paluchy. Układamy na natłuszczonej blasze w luźnych odstępach i pieczemy w piekarniku w 180ºC. (najlepiej z termoobiegiem) aż uzyskają piękny złoty kolor. Wyśmienicie smakują z barszczykiem.
Komentarze