Paluszki chlebowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Pyszne paluszki upieczone z mąki chlebowej żytniej. Idealne na przekąskę do pochrupania. Polecam przepis.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Rozczyn:
    5 dag świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru
    pół szklanki ciepłego mleka
    2 łyżki mąki chlebowej żytniej

    Ciasto:
    50 dag mąki chlebowej żytniej
    1 łyżeczka soli
    1 jajko
    około 1 szklanka ciepłego mleka

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Przekąski Paluszki

Paluszki chlebowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z cukrem, mąką i mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ruszył.
  • 2. Do mąki wsypujemy sól, wbijamy jajko, dodajemy rozczyn i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut w wyrośnięcia.
  • 3. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta na lekko posypanej mąką pszenną stolnicy toczymy cienkie długie wałeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 4. Paluszki pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone paluszki są gotowe do podania. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 4 blaszki paluszków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować