Paluszki czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło z cukrami, szczyptą soli
i skórką utrzeć na puch. Wlać
żółtko i 1 białko, wymieszać. Dodać
mąkę, wyrobić. Ciasto podzielić na
pół, jedną porcję zagnieść z kakao
i startą czekoladą. Oba ciasta zawinąć
w folię, chłodzić ok. 60 min.
2.Ciasta rozwałkować na oprószonej
mąką stolnicy na placki
25 x 35 cm, grub. 0,5 cm. Jasne
ciasto posmarować białkiem, przykryć
ciemnym plackiem, posmarować
białkiem. Ciasto przekroić w
poprzek na pół, kawałki ułożyć jeden
na drugim. Chłodzić ok. 30 min.
3.Piekarnik rozgrzać do 180 °C
(z termoobiegiem: do 160 °C).
Ciasto umieścić na natłuszczonej blasze,
piec ok. 15 min. Polewę posiekać,
rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej.
Ciepłe ciasto posmarować polewą,
pokroić w paski (8 x 1,5 cm).
Komentarze