Paluszki rybne

0 (0 ocen)

  • 30 min

Mój syn nie przepada za rybą. Postanowiłam przygotować ją w taki sposób aby sam poprosił o kawałek. Mięso zmieliłam trzykrotnie, doprawiłam i usmażyłam w formie rybnych paluszków. Kiedy je fotografowałam, pytał czy może już zjeść to mięso ;)

  • 30 min

Składniki:

  • 800 g brzany lub innej ryby
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 jajko
    1 mała cebula
    1/2 łyżeczki przyprawy do ryb
    bułka tarta

Paluszki rybne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z ryby usuwamy najgrubsze ości. Mielimy trzykrotnie przez maszynkę.
  • 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Dodajemy do mięsa.
  • 3. Wbijamy całe jajko, dosypujemy natkę pietruszki oraz doprawiamy przyprawą do ryb.
  • 4. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy tyle bułki tartej aby konsystencja była zwarta.
  • 5. Formujemy zgrabne paluszki. Powinno wyjść około 12 sztuk, w zależności od wielkości.
  • 6. Każdy panierujemy w bułce i smażymy na oleju.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy