Pałeczki z kurczaka w sosie musztardowo- pomidorowym z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pałki z kurczaka zalać zimną wodą, wsypać łyżeczkę soli i zagotować. Gotować od wrzenia ok. 20min (jeśli po nakłuciu mięsa widelcem- krew nie będzie wypływać). Cebulę pokroić w półplastry , pomidora w ósemki. W dużym garnku na rozgrzany olej wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać posiekany ząbek czosnku.
Wrzucić podudzia z kurczaka, dodać pomidory. Posypać koperkiem i natką pietruszki.
2.Doprawić majerankiem, oregano i bazylią. Dodać łyżeczkę papryki.
3.Wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 15min.
4.Całość zalać bulionem, zagotować. Dodać musztardę, wymieszać. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 10min. Dolać ok. 3/4 szklanki wody, zagotować.
5.5łyżek mąki zmieszać z wodą by uzyskać gęstą konsystencję. Zagęścić nią sos, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 5-7min. gotowe.
Komentarze