Pałki kurczakowe w zapiekance marchwiowo- ziemniaczanej

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Podudzia z kurczaka zapieczone w zapiekance marchwiowo-ziemniaczanej z sosem serowym i kurkumą.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Mięso
    - 8 podudzi z kurczaka
    - sól, pieprz czarny, papryka słodka
    - 3 łyżki oleju
    Warzywa
    - 3 duże marchewki
    - 6 ziemniaków
    Sos serowy
    - 200 g sera feta
    - 1 łyżka majonezu
    - 1 łyżka śmietany
    - 1/2 szklanki wody
    - 1/2 łyżeczki kurkumy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pałki kurczakowe w zapiekance marchwiowo- ziemniaczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pałki kurczakowe w zapiekance 1. - Podudzia włożyć do worka do pieczenia, wlać olej, wsypać sól, pieprz, paprykę i wymieszać mocno wstrząsając workiem.
    - Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.
    - W tym czasie umytą marchew i ziemniaki zalać gorącą wodą i gotować przez 20 minut.
    - Po ugotowaniu obrać ze skóry i pokroić w plastry.
  • 2. - Ser feta, śmietanę, majonez, kurkumę i wodę zmiksować na gładki krem.
    - Do szklanego naczynia do zapiekania wlać 2 łyżki sosu serowego i ułożyć plastry ziemniaków.
    - Włożyć podudzia i obkładać je na przemian plastrami marchwi i ziemniaków. Każdą warstwę polewać sosem.
    - Gotowe wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 30 minut.

Porady

Podudzia można upiec dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować