papierówki z węgierkami ziutuli.....

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób

z tej ilości wyszły 4 słoiczki po dżemiesą doskonałe do ciast, szarlotek, naleśników, nawet do tostów na śniadanie........SMACZNEGO!!!!

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 3 kg jabłka papierówki,
    1/2 kg śliwki węgierki,
    1 łyżka kardamon,
    1,5 szklanki cukier,
    1/2 sztuki sok z cytryny,
    4 łyżeczki cynamon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Papierówki z węgierkami ziutuli..... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap przygotowania 1. dobrze umyć papierówki - obrać cienko ze skóry__________

    kroić je na "cztery" części usuwając gniazdo nasienne z pestkami_________

    umyte węgierki przekroić na pół i usunąć pestki__________

    wszystko włożyć do garnka, wsypać cukier, kardamon, sok z cytryny i gotować mieszając z 20-30 minut
  • etap przygotowania 2. na koniec rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków - lubimy takie kawałeczki papierówek___________

    cukru dużo nie daję bo nie lubimy za słodkich mocno - zawsze np. do szarlotki można dosłodzić przed pieczeniem
  • etap przygotowania 3. do wyparzonych słoiczków po dżemach nakładać gorące papierówki do pełna__________

    wierzch posypać cynamonem - zapobiega pleśniom__________

    mocno zakręcić słoiczki
  • etap pasteryzacji 4. słoiki włożyć do letniej wody zakrętkami na dno garnka i gotować z 5 minut - zostawić do ostudzenia___________

    po wyjęciu z wody kładę je do góry nogami na kilka godzin
  • gotowe przetwory 5. gotowe przetwory stawiam w ciemnym miejscu

Porady

wierzch jabłek przed zakręceniem posypać cynamonem - cynamon zapobiega pleśniom

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Papierówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować