Papryka marynowana

5 (194 ocen)

Idealna na zimę jako dodatek do sałatek, dań obiadowych i do kanapek. Polecam!

Składniki:

  • ok 1,5 - 2 kg papryki
    Zalewa:
    1 szkl cukru
    0,5 szkl oliwy
    1 szkl octu 6% ( lub nieco ponad pół szklanki octu 10%)
    1 łyżka soli
    1 l wody

    Przyprawy:
    2-3 goździki na słoik
    3 ziarenka ziela angielskiego na słoik
    kilka ziaren gorczycy na słoik
    1-2 liście laurowe na słoik
    kilka ziarenek pieprzu na słoik
    1 ząbek czosnku na słoik

Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przetwory z papryki

Papryka marynowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę pokroić w ćwiartki, i oczyścić. Gotować 1 minutę w wodzie z odrobiną octu. Odcedzić i układać ciasno w słoikach, dodać przyprawy. Z podanych składników zagotować zalewę. Paprykę zalać gotującą zalewą, mocno zakręcić i odwrócić do góry dnem. Odstawić do wystygnięcia. Nie pasteryzować.
    Zalewa i duża ilość dodatków sprawia, że papryka jest aromatyczna i pełna smaków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Papryka Zalewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować