Papryka zapiekana z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki umyć, przeciąć na pół i wyjąć delikatnie gniazdo nasienne (zostawiając ogonki papryki). Boczek pokroić w kostkę i smażyć na suchej patelni do momentu, aż się zarumieni lub lekko przypiecze (jak kto lubi). Pieczarki opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać tłuszcz i smażyć na nim pieczarki z cebulą doprawiając do smaku solą i pieprzem (pieprzu można dać więcej, żeby pieczarki były pikantniejsze). Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Ułożyć papryki. Do połówek papryk nałożyć usmażony boczek oraz pieczarki. Do każdej tak przygotowanej papryki wbić po jednym jajku. Posypać na wierzchu solą i pieprzem. Zapiekać około 30 - 40 minut w 180 st C. Podawać na gorąco bezpośrednio po przygotowaniu, najlepiej z białym pieczywem.
Komentarze