Paprykarz z wieprzowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na rozgrzany olej wkładamy posiekaną cebulę, mięso mielone i pokrojoną w kostkę karkówkę. Podsmażamy aż mięso będzie lekko zrumienione.
2.Dodajemy pokrojone w cienkie plasterki papryki i seler oraz zmiażdżony czosnek. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Solimy, dodajemy wszystkie przyprawy. Chwilę smażymy razem z mięsem.
3.Całość podlewamy 2 szklankami wody, przykrywamy i dusimy aż mięso i papryka zmięknie, a pomidory się rozpadną.
4.Gotowy sos zabielamy szklanką jogurtu wymieszaną z mąką. Przed wlaniem jogurtu do gorącej potrawy solimy go i hartujemy 2 chochelkami sosu. Następnie rozprowadzamy jogurt w sosie i czekamy aż potrawa zagotuje się.
5.Gotujemy ryż w osolonej wodzie. Gdy ryż jest już miękki przelewamy go zimną wodą na durszlaku, aż woda będzie czysta.
6.Gotowy paprykarz podajemy z ryżem przyozdobiony posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Porady
Zamiast wieprzowiny możemy użyć mięsa z kurczaka lub indyka.
Komentarze