Paprykarz z wieprzowiną

4.49 (192 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczna, sycąca, jesienna potrawa.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 cebula
    3 łyżki oleju
    2 ząbki czosnku
    0,5 kg karkówki/ łopatki wieprzowej
    0,2 kg mielonego mięsa wieprzowego
    4 czerwone papryki średniej wielkości
    1 duża zielona papryka
    4 duże, miękkie pomidory
    0,5 małego selera
    1 szklanka jogurtu naturalnego
    1 łyżka mąki
    natka pietruszki
    przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, słodka papryka, chili, sól do smaku
    Dodatkowo: 0,5 kg sypkiego ryżu
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Paprykarz z wieprzowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzany olej wkładamy posiekaną cebulę, mięso mielone i pokrojoną w kostkę karkówkę. Podsmażamy aż mięso będzie lekko zrumienione.
  • 2. Dodajemy pokrojone w cienkie plasterki papryki i seler oraz zmiażdżony czosnek. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Solimy, dodajemy wszystkie przyprawy. Chwilę smażymy razem z mięsem.
  • 3. Całość podlewamy 2 szklankami wody, przykrywamy i dusimy aż mięso i papryka zmięknie, a pomidory się rozpadną.
  • 4. Gotowy sos zabielamy szklanką jogurtu wymieszaną z mąką. Przed wlaniem jogurtu do gorącej potrawy solimy go i hartujemy 2 chochelkami sosu. Następnie rozprowadzamy jogurt w sosie i czekamy aż potrawa zagotuje się.
  • 5. Gotujemy ryż w osolonej wodzie. Gdy ryż jest już miękki przelewamy go zimną wodą na durszlaku, aż woda będzie czysta.
  • 6. Gotowy paprykarz podajemy z ryżem przyozdobiony posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Porady

Zamiast wieprzowiny możemy użyć mięsa z kurczaka lub indyka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować