Paprykowy krem z twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę oraz czosnek obierz, opłucz i drobno posiekaj. Papryki umyj, osusz, włóż do piekarnika. Opiekaj 10-15 minut w temperaturze 180o C. Wyjmij, włóż do woreczka foliowego, pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
2.Zimne strąki papryki obierz ze skórki, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Miąższ drobno posiekaj.
3.W dużym rondlu rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną cebulę oraz czosnek, przesmaż na złoto. Dodaj paprykę i przez chwilę smaż razem.
4.Warzywa zalej bulionem. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Zupę zdejmij z ognia i zmiksuj na gładki krem.
5.Pieczywo zrumień na patelni bez tłuszczu, pokrój w kostkę. Szczypiorek umyj, posiekaj. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Podawaj z grzankami i twarożkiem. Posyp szczypiorkiem.
Komentarze