Parzybroda z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojony boczek oraz kiełbasę w półplasterkach. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną cebulę oraz starte ząbki czosnku. Jak cebula się zeszkli, wszystko przekładamy do garnka o grubym dnie.
Kapustę obieramy z wierzchnich liści i kroimy w długie paski (można nawet zostawić głąb, z młodej kapusty jest smaczny i miękki), dodajemy ją do mięsa wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Chwilę przesmażamy, następnie zalewamy rosołem i dusimy przez piętnaście - dwadzieścia minut. Kminek rozcieramy w moździerzu z solą i pieprzem, doprawiamy parzybrodę, dodajemy posiekany lubczyk.
Podajemy na gorąco i lekko (acz przyjemnie! :)) parzymy sobie brodę!
Komentarze