Parowańce z truskawkami

4.47 (148 ocen)

  • 60 min

Do dziś pamiętam z dzieciństwa smak i zapach świeżutkich parowańców z truskawkami lub jagodami , polane śmietaną z cukrem robione przez babcie , Te buły to mój debiut jak na pierwszy raz muszę przyznać że wyszły także pysznie :)

  • 60 min

Składniki:

  • Na ok. 30 parowańców:
    1 kg truskawek
    1 kg mąki
    500 ml mleka
    20 gad drożdży
    1/2 łyżeczki soli
    4 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.47 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery

Parowańce z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • parowańce 1. Z drożdży, mleka, 4 łyżek mąki i cukru przygotowujemy rozczyn. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.W tym czasie truskawki kroimy w drobną kostkę , możemy też rozmiażdżyć widelcem. Gdy ciasto wyrośnie dodajemy resztę mąki i sól. Wyrabiamy na gładkie ciasto.Kawałki ciasta odrywamy i formujemy placki do każdego wkładamy łyżeczkę truskawek , formujemy kulki-spłaszczamy. .Przykrywamy gotowe bułeczki i odstawiamy do wyrośnięcia.Po ok 20 min wkładamy pojedynczo(zachowując odstępy, by się nie posklejały) do naczynia do gotowania na parze ( u mnie parowar , gdy go nie posiadamy możemy użyć garnka przykrytego gazą-na niej układamy bułeczki) Parujemy 8-10min.

Porady

Parowańce podajemy polane sosem owocowym lub śmietaną z cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować