Pasta twarogowa urozmaicona dodatkiem duszonych warzyw, orzechów oraz aromatycznych ziół i przypraw. Propozycja na zdrowe i smaczne śniadanie, kolację, bądź też przystawkę.
Składniki:
500 g tłustego białego sera (np. capri typu włoskiego 14% tł.)
16 cm – owy kawałek dość grubego pora
1/3 niedużego selera (125 g)
1 łyżka posiekanej bazylii
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
50 g łuskanych orzechów włoskich (podzielone na ćwiartki)
3 łyżeczki musztardy sarepskiej
1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki kurkumy
szczypta chilli
sól do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
Pasta twarogowa z porem, selerem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać oliwę z dodatkiem masła, dodać orzechy, wsypać gałkę muszkatołową, kurkumę oraz chilli. Smażyć 5 min, mieszając.
2.Do warzyw z orzechami dodać ser, bazylię i musztardę. Całość dokładnie wymieszać, po czym doprawić do smaku solą i pieprzem cytrynowym.
3.Następnie dołożyć posiekanego pora, a także obrany i starty na grubych oczkach tarki jarzynowej seler. Dusić 10 min, co jakiś czas mieszając. Wystudzić.
Komentarze