Pasta z jajek, kaszy jaglanej i szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupki. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2.Kaszę uprażyć w garnku , około 2-3 minuty. Następnie przełożyć na sito i przelać wrzątkiem. Ponownie przełożyć do garnka, zalać wodą i doprawić solą. Zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować do wchłonięcia płynów i miękkości. Zdjąć z ognia, przełożyć na sito i ostudzić. Przełożyć do miski.
3.Cebulę pokroić na cienkie pół plasterki. Zeszklić na oleju. Dodać mrożony szpinak ( nie rozmrażać). Dusić aż płyn wyparuje. Doprawić solą i pieprzem, dodać sos teryaiaki. Dobrze wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.
4.Do zimnej kaszy w misce dodać szpinak i starte jajko. Natkę drobno posiekać i dodać do pasty. Oprószyć chili w proszku. Dodać mleko i dokładnie wymieszać całość, aby składniki dobrze się połączyły. Odstawić do lodówki na około godzinę. Smacznego!
Komentarze