Orzeźwiająca pasta jajeczna - serowa ze świeżym ogórkiem oraz miętą. Propozycja na śniadanie, kolację czy przystawkę. Pasta zaskakuje smakiem i wprowadza coś nowego do codziennego menu.
Składniki:
2 średnie ogórki gruntowe (łącznie 400g)
3 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
1/2 pęczka mięty
8 jajek ugotowanych na twardo
200 g żółtego sera
3 łyżki majonezu
1 - 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól do smaku
Pasta ze świeżym ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki obrać i usunąć nasiona. Miąższ zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, lekko posolić, wymieszać i przełożyć na sito, by osączyć wodę.
2.Jajka i ser zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, czosnek zetrzeć na małych oczkach tarki (lub przecisnąć przez praskę), zieleninę posiekać. Wymienione składniki przełożyć do miski, dodać pieprz ziołowy oraz przygotowane ogórki.
3.Dołożyć majonez i całość dokładnie wymieszać. Pastę doprawić do smaku solą.
Komentarze