Pasztet gryczany z wiosennym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasole i kaszę gryczaną ugotować osobno w osolonej wodzie, a po ostudzeniu zmielić na jednolitą masę.
Płatki owsiane zalać wrzątkiem i po 5 minutach odcedzić z nadmiaru wody.
2.Drobno posiekaną cebulę i czosnek zrumienić na oliwie, dodać warzywa utarte na tarce o grubych oczkach, udusić do miękkości.
3.Wszystkie składniki pasztetu wymieszać razem na jednolitą masę i doprawić do smaku.
Przełożyć masę do przygotowanej formy i piec ok 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni.
4.Przygotować sos wiosenny tzn. pokroić rzodkiewkę, ogórek i szczypiorek. Wymieszać z jogurtem (musi być bardzo gęsty) i doprawić solą i pieprzem.
5.Gdy pasztet całkowicie wystygnie można go kroić w plastry i podawać razem z chlebem, na wierzch nakładać sos.
Komentarze