Pasztet jajeczny

4.5 (175 ocen)

Może w tym roku zamiast mięsnego pasztetu skusicie się na pasztet z jajek. Jest bardzo smaczny i nie wymaga tyle nakładu pracy co pasztety z mięsa. U mnie z pewnością zagości na świątecznym stole.

Składniki:


  • 9 jajek ugotowanych na twardo
    2 jajka surowe
    1 łyżka remulady duńskiej
    2 łyżki majonezu
    0,5 łyżki musztardy
    2 łyżki kaszy manny
    2 łyżki śmietany gęstej 12%
    1 płaska łyżka posiekanego koperku
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet jajeczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać żółtka, musztardę, majonez, remuladę, kaszę mannę, śmietanę, koperek i wymieszać. Doprawić do smaku. Na końcu dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Foremkę aluminiowa 22*8 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć równomiernie masę jajeczną. Piec około 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pasztet pozostawić w formie do ostudzenia.

Porady

Remuladę duńską można zastąpić majonezem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

4.89 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie
pasztet jajeczny

4.89 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pasztet jajeczny

ilka Świetny do chleba nie tylko na Święta.

To może cię zainteresować