PASZTET WIEPRZOWY - TRADYCYJNY

4.44 (204 ocen)

  • 2 godz.

PRZEPIS ZNALAZŁAM W GAZECIE - PASZTET SMACZNY

  • 2 godz.

Składniki:

  • 60 dag wieprzowiny
    25 dag wątróbek drobiowych
    20 dag słoniny
    3 jajka
    przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie,sól, pieprz, gałka muszkatołowa (1/2 łyżeczki)
    dodatkowo: bułka tarta i masło
Wystaw ocenę:

4.44 (204 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet wieprzowy - tradycyjny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wieprzowinę ugotować z przyprawami. W rondelku na maśle zeszklić pokrojoną w grube plastry cebulę, dodać pokrojoną słoninę( 15 dag ), dusić przez ok. 15 minut, dodać wątróbki i ugotowaną wieprzowinę podlać szklanką wywaru ( z gotowania mięsa ), gotować przez 5 minut. Schłodzić, zmielić - 3 razy. doprawić do smaku, wbić jajka i dokładnie wymieszać.
    Formę do pasztetu posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć cienkie plastry pozostałej słoniny na dno formy, napełnić masą. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut, przykryte folią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też przepis na pasztet z królika oraz przepisy na pasztet wegetariański!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować