Pasztet z cieciorki i soczewicy

4.5 (158 ocen)

  • 2 godz.

Połączyłam moje dwa ulubione warzywa strączkowe i powstał z nich bardzo smaczny pasztet, czy jeśli ktoś woli tę nazwę - pieczeń. Jest dość zbity, co ułatwia krojenie. To świetna rzecz do jedzenia zarówno na zimno, jak i po podgrzaniu - jako danie obiadowe, zwłaszcza jeśli pasztet poda się z sosem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki (na okrągła formę średnicy 18 cm):
    1 szklanka ciecierzycy
    1 szklanka czerwonej soczewicy
    1 duża cebula
    3 łyżki oleju
    2 duże lub 3 małe jajka
    1 płaska łyżeczka mielonego kuminu
    1 płaska łyżeczka curry
    1 łyżka suszonego majeranku
    sól, pieprz do smaku
    świeżo mielony czarny pieprz
    Dodatkowo:
    masło lub margaryna do posmarowania formy
    płatki owsiane do posypania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z cieciorki i soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cieciorkę i soczewicę gotuję w oddzielnych naczyniach wg przepisu na opakowaniu. Odsączam je porządnie. Soczewicę (ta się rozgotuje) przekładam do miski, a cieciorkę blenduję by się rozdrobniła na piasek. Łączę ją z ugotowaną soczewicą. Cebulę podsmażam na oleju do lekkiego zrumienienia, przekładam razem z tłuszczem do miski. Dodaję jaja i przyprawy, bardzo dokładnie wszystko mieszam. Dno formy do pieczenia wykładam papierem, smaruję całość (dno i boki) masłem i posypuję płatkami owsianymi. Wykładam masę, wyrównuję powierzchnię i piekę przez 60 minut w temperaturze 190 stopni C. Pozostawiam w formie na noc do całkowitego wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować