Pasztet z fasoli ze śliwkami i orzechami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wyjątkowy smak i aromat. Do tego przepis jest prosty, a wszyscy są mile zaskoczeni.

  • 60 min

Składniki:

  • 400g fasoli Jaś
    2 cebule
    1/2 szkl. orzechów włoskich mielonych
    1 garść śliwek suszonych
    1 twarda gruszka albo jabłko
    2-3 łyżki oleju
    1 łyżka szałwii suszonej
    3 ząbki czosnku
    mielony kminek
    sól, pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z fasoli ze śliwkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę namoczyć na noc i rano ugotować do miękkości w tej samej wodzie, posolić dopiero pod koniec gotowania.
  • 2. Cebulkę pokroić drobno i usmażyć na oleju, a następnie dodać do niej szałwię i mielony kminek. Śliwki namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin albo w gorącej na kilka minut.
  • 3. Gruszkę lub jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Fasolę należy przemielić lub zmiksować blenderem.
  • 4. Połączyć wszystkie składniki razem i przełożyć je do wysmarowanej olejem keksówki lub jednorazowej foremki.
  • 5. Obsypać płatkami ryżowymi lub bezglutenowymi płatkami owsianymi. Piec w 170-180ºC przez 40-50 minut. Jeśli płatki się zrumienią dużo wcześniej to należy zakryć wierzch folią aluminiową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Warzywa Orzechy Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować