Pasztet z fasoli ze śliwkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę namoczyć na noc i rano ugotować do miękkości w tej samej wodzie, posolić dopiero pod koniec gotowania.
2.Cebulkę pokroić drobno i usmażyć na oleju, a następnie dodać do niej szałwię i mielony kminek. Śliwki namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin albo w gorącej na kilka minut.
3.Gruszkę lub jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Fasolę należy przemielić lub zmiksować blenderem.
4.Połączyć wszystkie składniki razem i przełożyć je do wysmarowanej olejem keksówki lub jednorazowej foremki.
5.Obsypać płatkami ryżowymi lub bezglutenowymi płatkami owsianymi. Piec w 170-180ºC przez 40-50 minut. Jeśli płatki się zrumienią dużo wcześniej to należy zakryć wierzch folią aluminiową.
Komentarze