Pasztet z filetów z dorsza z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny rybny pasztet z pieczonym jabłkiem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg filetów z dorsza lub z innej białej ryby
    2 białka jaj
    1 łyżka skrobi ziemniaczanej
    zielony marynowany pieprz
    2 łyżeczki kaparów
    jabłko pokrojone w kosteczkę nierozpadające się
    jabłko do dekoracji
    pęczek koperku
    sól do smaku
    cebula
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z filetów z dorsza z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztet z dorsza z pieczonym jabłkiem 1. Pokrój cebulę w kosteczkę i zeszklij wraz z drobno posiekanym czosnkiem (przestudź). Filety z dorsza ( pozbawionych ości) zmiksuj w malakserze lub przepuść przez maszynkę do mięsa.Przełóż do miski. Ubij sztywną pianę z białek. Dodaj przestudzoną cebulę. Dopraw marynowanym pieprzem, kaparami, skrobię ziemniaczaną oraz jabłko pokrojone w kosteczkę. Na koniec do masy dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wmieszaj .Przełóż masę do dużej formy keksowej. Piecz w 190 stopniach ok 80 minut.

Porady

1. Jeśli nie jesteś na diecie bezglutenowej dodaj do pasztetu bułkę tartą. 2. Jabłko przed dodaniem można przesmażyć. 3. Pasuje każdy gatunek białej ryby. 4. Na wierzch możesz zrobić galaretkę z soku jabłkowego i położyć na wierzch plastry jabłka. 500 ml soku świeżo wyciśniętego 2 łyżeczki żelatyny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować