PASZTET Z KRÓLIKA Z ORZECHAMI

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Uwielbiam spędzać czas w kuchni. Moją specjalnością jest ten pasztet. Przepada za nim cała rodzina.

  • 2 godz.

Składniki:

  • • 1 kg mięsa królika
    • 30 dag boczku lub podgardla wieprzowego
    • 3 suszone grzyby
    • 1 cebula
    • 5 ziaren pieprzu, liść laurowy
    • 20 dag wątroby wieprzowej
    • 2 marchewki
    • 2 kajzerki
    • 10 dag orzechów włoskich
    • 3 łyżeczki oliwy
    • 3 jajka
    • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    • 5 dag słoniny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z królika z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso królika, boczek lub podgardle wieprzowe, oczyszczone grzyby, cebulę, marchewki oraz liść laurowy i ziarna pieprzu gotować razem pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania dodać wątrobę i dusić jeszcze 20 minut.
  • 2. Po ugotowaniu mięsa w tym samym wywarze namoczyć kajzerki (nie odciskać). Mięso, warzywa, grzyby i kajzerki przepuścić przez maszynkę. Do masy pasztetowej dodać pokruszone orzechy, oliwę i jajka. Doprawić solą, pieprzem, gałka muszkatołową i dokładnie wymieszać masę.
  • 3. Wąską formę wyłożyć pergaminem. Słoninę pokroić w plasterki, wyłożyć nimi dno formy, nałożyć masę mięsną i lekko docisnąć. Formę wstawić do naczynia napełnionego do 1/3 wysokości wodą. Piec pasztet w kąpieli wodnej ok. 90 minut w temperaturze 1900C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować