Pasztet z królika z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso królika, boczek lub podgardle wieprzowe, oczyszczone grzyby, cebulę, marchewki oraz liść laurowy i ziarna pieprzu gotować razem pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania dodać wątrobę i dusić jeszcze 20 minut.
2.Po ugotowaniu mięsa w tym samym wywarze namoczyć kajzerki (nie odciskać). Mięso, warzywa, grzyby i kajzerki przepuścić przez maszynkę. Do masy pasztetowej dodać pokruszone orzechy, oliwę i jajka. Doprawić solą, pieprzem, gałka muszkatołową i dokładnie wymieszać masę.
3.Wąską formę wyłożyć pergaminem. Słoninę pokroić w plasterki, wyłożyć nimi dno formy, nałożyć masę mięsną i lekko docisnąć. Formę wstawić do naczynia napełnionego do 1/3 wysokości wodą. Piec pasztet w kąpieli wodnej ok. 90 minut w temperaturze 1900C.
Komentarze