Wiekowy przepis na najlepszy pasztet z królika, jaki jadłam. Pani Aniela dyktowała mi go trochę z pożółkłej kartki, a trochę z pamięci, zebrałam te zapiski i pokusiłam się o własne wykonanie. Pasztet z królika jest bardzo smaczny. Myślę, że już czas pokazać publicznie przepis na pasztet z królika.
4.14 (286 ocen)
Zobacz też przepisy na pasztet wegetariański!
Aby przygotować pasztet z królika, można przygotować 1 królik, 200 g wątróbki drobiowej,0,5 kg boczku gotowanego,4 jajka,1 korzeń pietruszki,3 marchewki, kawałek selera,1 por, 2 cebule, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 2 ziarna jałowca, łyżeczkę majeranku. Całość można doprawić solą, czarnym pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową, paprykę słodką około 5 łyżek bułki tartej.
Do garnka należy włożyć podzielonego na porcje królika i boczek, który będzie bazą na pasztet z królika pieczony. Następnie trzeba doprowadzić do wrzenia i zebrać tak zwane „szumowiny”. Następnie przepis na pasztet z królika przewiduje dodanie włoszczyzny, liści laurowych, ziela angielskiego, jałowca oraz lekko posolić. Następnie należy gotować składniki na pasztet z królika do miękkości. Na samym końcu do całości wrzucamy oczyszczoną wątróbkę na 3-4 minuty, aby nam się ścięła. Ugotowane mięso na pyszny pasztet z królika należy wystudzić, oddzielić mięso od kości i wraz z warzywami, boczkiem i wątróbką zmielić w maszynce do mięsa. Potem do mięsa trzeba wbić jajka, dosypać bułkę tartą i doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, tartą gałką muszkatołową, majerankiem i słodką papryką. Masę na pasztet z królika domowy należy dobrze wyrobić i piec w keksówkach wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Taki pasztet z królika z warzywami można upiec, ale można też włożyć go do słoików i pasteryzować 2 razy po 30 minut.
Komentarze