Pasztet z pieczonych warzyw

4.5 (172 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny, zdrowy, aromatyczny pasztet. Idealny na kanapki...

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • puszka ciecierzycy
    ok. 600g dyni
    4 papryki
    2 marchewki
    pietruszka korzeń i nać
    2 cebule
    1 szklanka kaszy mannej
    1 szklanka płatków owsianych
    1 jajo
    przyprawy: papryka słodka, kminek, kolendra, pieprz czarny, gałka muszkatołowa
    sól do smaku
    masło do wysmarowania formy
    ok. 3 łyżki oleju do pieczenia warzyw
    ewentualnie słonecznik do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z pieczonych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię, marchewkę i korzeń pietruszki obieramy, myjemy. Kroimy na kawałki razem z cebulą i papryką. Układamy na natłuszczonej blasze, lekko solimy i pieczemy ok. 35 min. do miękkości.
  • 2. Ciecierzycę, przestudzone upieczone warzywa, posiekaną natkę pietruszki bledujemy. Dodajemy przyprawy, płatki, kaszę, jajo i mieszamy.
  • 3. Formę keksówkę natłuszczamy masłem i obsypujemy kaszą manną. Masę wykładamy do foremki. Posypujemy słonecznikiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut 200 stopni. Kroimy po wystudzeniu. Gotowe

Porady

W zależności od tego, ile soku puszczą warzywa podczas pieczenia, można dodać więcej kaszy lub płatków w celu uzyskania bardziej zwartej konsystencji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować