Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

4.5 (177 ocen)

  • 3 godz.

...

  • 3 godz.

Składniki:


  • Ciasto:
    300 g mąki
    150 ml mleka
    25 g drożdży
    1 płaska łyżeczka cukru
    3 łyżki masła
    2 jajka
    sól
    Farsz:
    350 g kapusty kiszonej
    25 g suszonych grzybów
    1 cebula
    100 g pieczarek
    4 łyżki masła
    2 liście laurowe
    sól ,pieprz
    1/2 łyżeczki mielonego kminku
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    W misce wymieszałem drożdże z cukrem ,kiedy stały się płynne wlałem letnie mleko i wsypałem 100 g mąki ,szczyptę soli. Dokładnie wymieszałem tak ,aby nie było grudek. Przykryłem ściereczką miskę i odstawiłem w ciepłe miejsce. Kiedy rozczyn powiększył się ,dodałem resztę mąki ,jajko i wyrabiałem ręką około 15 min. Po tym czasie dodałem letnie masło i zagniotłem ciasto. Oprószyłem mąką i odstawiłem do wyrośnięcia na 40 min.
  • 2. Farsz:

    Kapustę zalałem 200 ml wody ,dodałem suszone grzyby ,liście laurowe i gotowałem ok. godziny. Odcedziłem na sicie. Cebulę pokroiłem w krążki ,pieczarki oczyściłem i pokroiłem na 4. Razem z cebulą podsmażyłem na oliwie. Kapustę ,grzyby ,cebulę i pieczarki zmieliłem w maszynce na najgrubszych oczkach. Doprawiłem solą ,pieprzem oraz kminkiem. Wszystko dokładnie wymieszałem.
  • 3. Porcjowanie:

    Ciasto rozwałkowałem na grubość ok. 5 mm ,pokroiłem na kwadraty (wielkość zależy od upodobań) ,na środek nałożyłem farsz i uformowałem paszteciki (kształt dowolny). Paszteciki ułożyłem na blaszce do pieczenia ,za pomocą pędzelka posmarowałem rozbełtanym jajkiem ,odstawiłem na 30 min. Po tym czasie piekłem 30 min w temp 180 stopni C. Podałem z barszczem czerwonym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować