Paszteciki drożdżowe - przepis na ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszamy do miseczki, zasypujemy cukrem, zalewamy wodą i czekamy aż wypłyną - wtedy zaczyn jest gotowy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i łyżkę oleju. Mieszamy. Wlewamy gotowy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Używamy dodatkowej łyżki oleju - smarując sobie ręce przy wyrabianiu ciasta po to aby nie używać dodatkowej mąki. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Wtedy przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie układamy je na matę lub stolnicę obsypaną mąką i znów troszkę wyrabiamy. Dzielimy ciasto na pół. Z każdej połówki formujemy rękoma podłużny wałek a następnie wałkujemy go na podłużny prostokąt - ok. 4mm grubości. Na środek wzdłuż układamy nadzienie,( u mnie mięsne - pasztetowe) po czym zawijamy ciasto i odwracamy zagięciem do dołu i kroimy w kawałeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , smarujemy rozkłóconym jajkiem . Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( piekranik góra- dół) i pieczemy ok.25min. Mają być brązowe na wierzchu.
Komentarze