Paseczki piersi kurczaka w ziarnach siemienia lnianego z kurkumą + mieszanka mrożonych warzyw + kaszka kuskus = smaczna i zdrowa potrawka na zimowy dzień
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- pierś z kurczaka (duża, podwójna): 1 sztuka
- kurkuma: 1 łyżka
- siemie lniane w ziarnach: 1 łyżka
- sól i pieprz (do smaku): 4 szczypty
- oliwa: 3 łyżki
- mrożonka wielowarzywna (np. warzywa na patelnię): 1 opakowanie
- mielona słodka papryka: 1 łyżeczka
- sól i pieprz (do smaku): 3 szczypty
- oliwa: 3 łyżki
Patelniane danie na zimowy dzień - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś kurczaka podwójną myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki.
2.Kaszkę kuskus zalewamy wrzącym wywarem, przykrywamy i po 5 minutach rozdrabniamy widelcem.
3.Mięso posypujemy ziarnami siemienia lnianego.
4.Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy dwustronnie paski kurczaka na złoty kolor.
5.Posypujemy kurkumą oraz solą i pieprzem. Mieszamy i chwilkę razem smażymy.
6.Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy około 7 minut mieszankę warzywną, przy czym w połowie smażenia posypujemy ją mieloną czerwoną papryką oraz solą i pieprzem do smaku.
7.Do gotowych warzyw dodajemy usmażone mięso oraz kaszkę kuskus, dokładnie mieszamy i dusimy około 4 minut.
Komentarze