Bardzo dobry dodatek do obiadu, kanapek i sałatek.
60 min
Składniki:
1 kg małych patisonów
Na słoik:
liść laurowy
4-5 ziarenek pieprzu
1/2 łyżeczki gorczycy
2 kulki ziela angielskiego
1-2 ząbki czosnku
pół gałązki rozmarynu
1łyżeczka ziół prowansalskich
Na zalewę:
2 szkl. wody
1/2 szkl. octu
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
Patisony w zalewie ziołowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na zalewę zagotować. Do słoików na dno dać liść laurowy, pieprz, goczycę, ziele angielskie, czosnek, rozmaryn i zioła prowansalskie.
Patisony umyć i włożyć do słoików, większe sztuki pokroić na pół albo na ćwiartki. Zalać patisony gorącą zalewą i dobrze zkręcić. Pasteryzować 15 min. Po tym czasie wyciągnąć słoiki i obrócić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia.
Komentarze