Penne z pysznym sosem pomidorowym z bazylią, czosnkiem i kakao. Do tego idealnie doprawione pulpeciki. Niebo w gębie- mówię Wam!Kakao z pomidorami łączy się idealnie, daje niepowtarzalny smak i aromat. Musicie tego spróbować!
40 min
Składniki:
* 200 g makaronu penne
* łyżka oleju z pestek dyni
* łyżka sezamu
* 500 g mięsa mielonego z łopatki
* łyżeczka przyprawy gyros
* łyżeczka czerwonej papryki
* pół cebuli
* sól, pieprz
* jajko
* puszka pomidorów
* ząbek czosnku
* łyżka kakao
* 2 łyżki brązowego cukru
* natka pietruszki
* 5 łyżek oleju rzepakowego
Penne z pulpecikami i sosem pomidorowym z nutą kakao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Dodać olej z pestek dyni oraz sezam, dokładnie wymieszać. Mięso przyprawić, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz jajko. Wymieszać, uformować małe pulpeciki, obsmażyć na oleju rzepakowym. Pomidory podgrzać razem z pokrojonym w plasterki ząbkiem czosnku. Zagotować, dodać kakao oraz brązowy cukier, wymieszać. Do sosu wrzucić pulpeciki. Przełożyć sos do kokilek, ułożyć je na środku talerza, obok wysypać makaron. Całość podawać z posiekaną natka pietruszki.
Komentarze