Przepis na zupę znalazłam w zapiskach mojej teściowej, bardzo ciekawy i niedrogi przepis a do tego bardzo pożywny w sam raz na chłodne zimowe dni.
30 min
Składniki:
Składniki na 4 porcje zupy:
25 dag ziemniaków
15 dag pieczarek
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka mąki
1 l wywaru drobiowego
1/2 szklanki słodkiej śmietany
1 żółtko
Sok z cytryny
Sól, pieprz, rozmaryn, świeży tymianek lub pietruszka do smaku.
Pejzanka z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: pieczarki umyć, oczyścić, zetrzeć na tarce lub bardzo drobno posiekać na plasterki, skropić sokiem z cytryny. Podsmażyć na oleju, oprószyć mąką, udusić, rozprowadzić połowę śmietany. Obrane ziemniaki ugotować w wywarze, dodać pieczarki, zmiksować. Doprawić solą, pieprzem, rozmarynem, sokiem z cytryny, zagotować. Żółtko roztrzepać z pozostałą śmietaną, wlać do zupy, podgrzać, nie gotować. Przed podaniem zupę posypać świeżym tymiankiem lub pietruszką.
Komentarze