Sałatka z pekińskiej kapusty to zawsze sprawdzony pomysł:) szybki, lekki i do tego duża porcja. Nadaje się na przyjęcie rodzinne czy po prostu na pyszną kolację, serdecznie polecam:)
Składniki:
300 g kapusty pekińskiej
180 g pieczonego indyka
145 g pomidorków cherry
80 g kukurydzy konserwowej
½ czerwonej papryki- 90 g
1/3 pęczka natki
Sól, pieprz do smaku
Sos:
120 g jogurtu naturalnego 0%
30 g chrzanu tartego ze słoiczka
Szczypta soli
½ łyżeczki pieprzu
Surówka z kapusty pekińskiej z pieczonym indykiem i sosem chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie warzywa dokładnie opłukać i osuszyć.
Przygotować sobie dużą miskę, ponieważ objętościowo sałatka dużo miejsca potrzebuje. Kapustę pekińską poszatkować w piórka ale niezbyt drobne i przełożyć do miski. Delikatnie oprószyć solą. Pieczonego indyka ( ja użyłam pieczeni, którą przygotowałam sobie z piersi indyczej macerowaną w jogurtowej marynacie) pokroić w dosyć dużą kostkę. Przełożyć na kapustę.
2.Pomidorki przekroić na połówki i dodać do miski. Paprykę pokroić w kostkę dużą, kukurydzę dokładnie osączyć z zalewy i wrzucić do sałatki. Natkę posiekać i przełożyć do miski. Doprawić sola i pieprzem i delikatnie wymieszać wszystkie składniki sałatki.
3.Do miseczki przelać jogurt. Dodać chrzan oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Przelać sos do sałatki i ponownie po raz ostatni wymieszać sałatkę. Przełożyć do lodówki na co najmniej 30 minut, aby składniki się połączyły.
Smacznego!
Komentarze